
Kåringsregler
Chipset: Alle Frieserheste, bliver som føl bedømt og chipset til kåring i det år de er født. De bliver optaget i følbog ( veulenboek). Nogle vælger kun at få chipset føllet. På stamtavlen vil der efterfølgende stå årstal og præmiering fra kåringen.
Stambog: Derefter kan de fra det år de fylder 3 år kåres i Stambog (stamboek). Det kræver stangmål på 154 cm for hopper og 158 cm for hingste. Der føres også stambog for vallakker, og de skal mindst være 156 cm.
Ens regler i hele verden
For alle Frieserheste i hele verden gælder samme regler, og de bedømmes alle på lige vilkår. De er alle registreret under moderforbundet "Het Frieese Paarden Stamboek", som samtidig står for stambogsføringen.
Frieserhestene bliver alle bedømt af dommere udsendt fra KFPS.
Ster: En hoppe kan kåres Ster, hvis den opnår en 2. præmie til kåring og samtidig er min. 156 cm i stang.
Kroon kan opnås til kåring, hvor hoppen kåres foreløbigt Kroon eller hvis den er kåret som 1 præmie ster-hoppe, derefter skal IBOP ride-eller køreprøven gennemføres med minimum 77 point for at blive endelig Kroon, samtidig skal hoppen være 158 cm høj.
Model kan opnås til kåring, hvor hoppen kåres foreløbigt model eller hvis den er kåret som 1 præmie ster-hoppe, derefter skal IBOP ride-eller køreprøven gennemføres med minimum 77 point for at blive endelig Model, samtidig skal hoppen være 160 cm høj.
Stambogshopper med en 3. præmie kan også igennem IBOP testen blive Ster, Hvis dommerne mener, dette er en mulighed, meddeles det ved kårlingen.
Sport predikat kan opnås i Danmark ved at hesten gennemfører 5 x LA6 til minimum 65 % på distriksplan.
Preferent opnår hopper som har fået 4 afkom, som efterfølgende er blevet kåret Ster. Der findes stambogs hopper som er kåret Preferent fordi de avler godt, men måske ikke selv viser sig så godt.
Prestitiat opnås hvis afkommet viser sig at være gode sportsheste og har bevist noget inden for dette. Det er dog meget sjældent og foregår mest i Holland.
Vallakker føres også i stambog og kan samtidig også blive kåret Ster og give point til moderen. For at optages som ster, skal vallakken være 158 cm.
Hingste (som ikke er avlsgodkendte- vb-hengsten) kan blive Ster kåret, men forbliver i følbog, da hingstestambogen kun er for avlsgodkendte hingste. De hingste, som avler rigtigt godt og samtidig har minimum 4 hingsteafkom som benyttes i avlen, kan også Preferent kåres. For at blive ster, skal hingsten være 158 cm.
Brugstest
IBOP er en brugstest, hvor der enten rides eller køres. Ved testen gives point efter 10-tals system, hvor disse øvelser bedømmes i et program: skridt, trav, galop, holdning, overgange og egnethed. Tallene ligges sammen og forskellige certifikater kan opnås:
65 Intet
66- 72 - C certifikat
73- 80 - B certifikat
81- 87 - A certifikat
>=88 AA certifikat
For at en hoppe kan kåres Model, skal den have 77 point eller derover, samt have fået 1. præmie ved kåring.
For at stambogs-hopper skal blive kåret Ster, skal de opnå mindst 6,7 i skridt og trav. Dette er dog ikke en garanti, da afgørelsen ligger hos dommerne på kåringsdagen.
Stamtavle
Ved ejerskifte skal stamtavlen underskrives af sælger på bagsiden og udfyldes med navn, adresse osv. af køber. Derefter sendes stamtavlen til KFPS. Man modtager et girokort, og når det er betalt modtager man stamtavlen med sit eget navn på.
Når Frieserhestene, kåres i Stambog, Ster osv. bliver stamtavlen afleveret til kåringen og man modtager en ny efterfølgende. Heri vil alle hestens kårings- og Ibopresultater og stangmål være nævnt.
Valg af Frieserhest Avl
Mange avlere går efter minimum 3 generationer Ster på moderens side. Det betegnes som kvalitet, og de heste med sådanne papirer sælges for meget store beløb. Så hvis man ønsker at avle seriøst, er det nok afkom efter Ster-hopper eller det der er bedre man skal søge efter.
Ride- eller kørehest
Generelt for nye Frieserejere, som søger en ride- eller kørehest er det vigtigt, at der mindst er stambog hele vejen på moder siden. På hingste siden vil der næsten altid være mindst Sterhopper, da det indtil for nylig var et krav, at hingste havde 3 generationer med Ster-mødre.
Generelt hvis man tænker sig at anskaffe sig en Frieserhest anbefales det, at man at søger hjælp ved forbundet eller allierer sig med en kender, så man ved hvad man køber og får den rigtige hest med hjem.